Oefeningen, voeding en schema's voor fitness
Fitness ofwel krachttraining is een activiteit die heel veel mensen bezighoudt. De fitnessbranche in Nederland is daardoor de laatste decennia explosief gegroeid. Jong en oud hebben inmiddels een plek gevonden in de fitnesswereld. Bij fitness en krachttraining hoort ook voeding. Dit is het meest belangrijke, maar wellicht ook meest onderschatte, aspect van fitness en krachttraining.
Voeding bij fitness en krachttraining
Voeding is het belangrijkste aspect bij fitness. Hoe hard iemand ook traint, zonder goede voeding zal er nauwelijks resultaat geboekt worden. Het is afhankelijk van de voeding of iemand aankomt of afvalt. De zogenaamde macro’s (eiwitten, koolhydraten en vetten) zijn belangrijk om in de gaten te houden. Daarnaast moet de calorie-inname gecontroleerd worden omdat je hiermee kunt regelen of je aankomt of afvalt. Je kunt het
calorieverbruik uitrekenen met een formule.
Fitness thuis of in de sportschool?
Fitness kan gedaan worden middels verschillende oefeningen. Sommigen willen liever thuis trainen terwijl anderen de sportschool opzoeken. Fitness kan op elke plaats en op elk moment. Afhankelijk van je doel wordt bepaald welke oefeningen bij jou passen.
In de sportschool zijn er veel mogelijkheden en kunnen alle oefeningen worden die bestaan worden uitgevoerd. Thuis kan er echter ook goed worden getraind. De meeste spiergroepen kunnen thuis worden getraind op lichaamsgewicht. Als je doel is om meer spiermassa aan te zetten, is het aan te raden om dit met gewichten te doen. In de sportschool is dit materiaal volop aanwezig. Thuis kan echter ook veel worden gedaan met een set dumbells bijvoorbeeld. Deze zijn vaak al voor een klein bedrag te verkrijgen.
Waarom fitness?
De motivatie om fitness te doen is voor iedereen verschillend. De een doet krachttraining om spiermassa aan te zetten, de ander doet cardio om zijn of haar conditie op peil te houden en weer iemand anders gebruikt fitness als ondersteuning van een sport. Met krachttraining is het ook mogelijk om de focus te leggen op een bepaald deel van het lichaam. Enkele voordelen en nadelen van fitness zijn:
Voordelen fitness
- Zelf bepalen wanneer je gaat sporten.
- Meer vetverbranding door meer spiermassa.
- Spieren, botten en pezen worden sterker.
Nadelen fitness
- Discipline is vereist.
- Het is vaak niet in groepsverband.
- Het kost veel tijd.