Schrijversblock » Specials » Fitnessschemas

Oefeningen en voeding in drie fitnessschema's

Oefeningen en voeding in drie fitnessschema's Een fitnessschema is een schema waar de verschillende oefeningen staan die moeten worden uitgevoerd om een bepaald doel te bereiken. Structuur bij het sporten is erg belangrijk. Door een fitnessschema is het makkelijker om het gewenste doel te bereiken. Het is een eenvoudig overzicht wanneer er getraind moet worden.

Fitnessschema

Een goed fitnessschema draagt bij aan het behalen van een doel. Door een schema is er een vaste structuur in uw sportactiviteiten. Hierdoor is het makkelijker om vast te blijven houden aan de goede voornemens en kan er ook rust worden ingepland tussen de trainingen. Afhankelijk van het doel wordt er een ander schema gekozen. Schema’s kunnen grofweg opgedeeld worden in drie categorieën, ofwel doelen, namelijk; kracht, massa of afvallen. Elk van deze doelen vraagt om een andere aanpak in training.

De voordelen van een fitnessschema zijn dat er op regelmatige tijden een regelmatige hoeveelheid wordt getraind. Het is hierdoor mogelijk om voldoende rust te krijgen tussen de trainingen en het is makkelijker om te blijven sporten omdat het niet goed is als men een dag mist in het trainingsschema. Hierdoor blijft de motivatie om door te gaan.

Voeding

Naast het hebben van een goed fitnessschema is voeding erg belangrijk. Men beweert vaak dat het echte trainen 20% is van het resultaat en de voeding de overige 80% bepaalt. Het is belangrijk om het calorieverbruik uit te rekenen en naarmate het doel (aankomen of afvallen) meer of minder dan je verbruik te eten. Gezonde producten hebben uiteraard de voorkeur. Belangrijke bouwstoffen voor het lichaam zijn eiwitten, koolhydraten en vetten.

Warming-up

Hetgene wat iedereen vaak hoort is het belang van een warming up. Een warming-up is echt heel erg belangrijk voor het voorkomen van blessures. Doordat men met een goed fitnessschema vaak traint (met voldoende rust) is het krijgen van blessures een reëel risico. Voor elke set van elke oefening is het daarom raadzaam om een aantal herhalingen te doen met een zeer laag gewicht.
Fitnessschema afvallen: Cardio, krachttraining en voeding

Fitnessschema afvallen: Cardio, krachttraining en voeding

Afvallen kan op verschillende manieren. Een heel belangrijk onderdeel is voeding. Naast voeding is sporten een belangrijk aspect als het gaat om afvallen. Vooral vrouwen gebruiken vaak alleen cardio o…
Fitnessschema massa: oefeningen, spiergroepen en voeding

Fitnessschema massa: oefeningen, spiergroepen en voeding

Fitness wordt vaak gedaan om er beter uit te zien. Met fitness willen mensen een gespierd lichaam en de bekende sixpack bereiken. Ook zijn de borstspieren en biceps spiergroepen die men graag laat zie…
Fitnessschema kracht: oefeningen en voeding

Fitnessschema kracht: oefeningen en voeding

Krachttraining kan om verschillende redenen worden gedaan. Eén reden daarvan is, zoals de naam al zegt; kracht. Sommigen willen een bepaald deel van hun lichaam meer kracht geven voor bijvoorbeeld ond…
Gepubliceerd door Schrijversblock op 14-01-2015, laatst gewijzigd op 24-06-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.